úterý 6. září 2011

La magia de Mando Diao

Pro české čtenáře - moc hezky napsané review ze španělského Low Cost festivalu v Benidormu.

Před sugestivním pozadím z červených závěsů, hlavním představitelem včerejšího večera v Benidormu byl Rock´n´Roll. Mando Diao- spolu s Mikou hlavní hvězdy Low Cost festivalu, přistáli s hlasitým garážovým rockem, který prolomil ledovce jejich rodného Švédska a ozářil jejich cestu k mezinárodní slávě. S pěti alby za sebou, skupina zůstávala věrná svému zvuku 60 let, pomalu přetvářejícího se do směsice Beatles, punku a hard rocku.

Švédi vypálili s  God Knows s dostatečným množstvím „Ye-Yé“, kterou diváci s nadšením zpívali.  Doprovázela je skupina 4 houslistů a jeden excelentní pianista (tady mají asi na mysli Daniela..), který dodal hudebnímu koktejlu lehký dotek retra. Začátek vystoupení Mando Diao reservovalo písním ze svých prvních alb. Věnovali Mr. Moon všem zamilovaným do hudby, vystoupili i s The Band a zaexperimentovali s pomalejší verzí Sheepdog. Také padlo Down in the past a You can´t steal my love.

Na závěr si ponechali dva ze svých největších hitů: Gloria a Long before rock´n´ roll. V této fázi koncertu bylo publikum už v extázi, skákalo bez zastavení a zpívalo texty písní bez zaváhání. Ale to nejlepší přišlo až s přídavky. Švédi vzpomněli své norské sousedy a věnovali obětem masakru na ostrově Utoya téma o dalším životě v písni If I Don´t Live Today…, do které dva vokalisté Gustaf Norén a Björn Dixgård dali veškeré své pocity a houslové smyčce dosáhli závratné úrovně krásy.

O dvě písně později, magie Mando Diao přenesla melancholii do stavu frenetického tance. Dance With Somebody, hit z jejich posledního alba rozpoutal totální zbožštění. Gustaf a Björn, oba bez košile, ze sebe vydali zbytek a publikum se proměnilo v moře pohybu a tance, které skandovalo chytlavý refrén do vyčerpání a pomohlo Mando Diao dorazit do cíle.

Žádné komentáře:

Okomentovat